Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 020-5312345
  • info@driessenrappange.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Telefoon 020-5312345

Kennis maken

Vul uw gegevens in en wij nemen spoedig contact op
15-07-2013

Gratis rechtsbijstand voorbij?

Voor consumenten met lagere inkomens bestond de regel, dat men in conflictsituaties aanspraak kon maken op de zgn. 'gesubsidieerde rechtsbijstand'. Een regeling waarbij een beperkt aantal advocaten tegen sterk gereduceerde tarieven rechtsbijstand kon verlenen.

Staatssecretaris Teeven (justitie)  heeft nu voorgesteld de subsidie daarop sterk te reduceren. Hij verwacht daarmee 85 miljoen euro te kunnen besparen.

Totaal andere manier van werken
Teeven wil een nieuw systeem opzetten voor de rechtshulp. Mensen die juridische bijstand willen moeten zich straks eerst melden bij de 'eerste lijns rechtshulp',  voordat een advocaat wordt gebeld. Die methode moet als een filter gaan werken om onder andere onnodige rechtsgang te voorkomen.

Hogere eigen bijdrage
De eigen bijdrage gaat ook omhoog. Mensen met een minimumloon gaan eur.385.00 betalen, terwijl dit nu eur.188.00 is. Wie meer verdient betaalt straks geen eur.305.00 maar eur.796.00 als eigen bijdrage. Burgers die bij de overheid aankloppen voor hulp in consumenten- en huurgeschillen hoeven helemaal niet meer op (bijna) gratis rechtshulp te rekenen. Want die toegang lijkt zelfs volledig te worden afgesneden.

Ook advocaten worden gekort
Advocaten gaan deze bezuinigingen ook voelen. Zij krijgen van Teeven nog maar eur.70.00 per uur als zij iemand bijstaan. Nu mogen ze nog eur.104.00 vragen.

Verzekeren?
Het zal duidelijk zijn, dat de kosten van het 'gelijk krijgen' steeds hoger worden. Feitelijk moet daar dan ook nog bijgeteld worden, dat een rechter de klager kan veroordelen de kosten van de wederpartij te vergoeden, wanneer de klager in het ongelijk wordt gesteld. Ook de kosten van eventuele experts kunnen voor rekening van de klager blijven.

De traditionele rechtsbijstandverzekering kan al die onderdelen voor zijn rekening nemen. Iets om over na te denken? Want afhankelijk van de dekking die u wenst, kan de premie zeer beperkt blijven.

Meer weten of persoonlijk advies?

Gegevens