Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 020-5312345
  • info@driessenrappange.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Telefoon 020-5312345

Kennis maken

Vul uw gegevens in en wij nemen spoedig contact op
25-02-2015

Renteswap voor veel ondernemers groot drama

Terwijl heel Nederland blij is dat de rente op schulden steeds lager wordt, zijn er in Nederland duizenden ondernemers die dankzij een door hun bank aangeboden 'renteswap' bij iedere rentedaling hun winstmogelijkheden kleiner zien worden.

Hoe werkt die renteswap?

Het is een ingewikkeld financieel product, waarmee ondernemers, die met hun bank een variabele rente hebben afgesproken, zich bij hun bank kunnen verzekeren tegen rentestijgingen. Via een ingewikkelde 'uitruil' van rentes wordt de ondernemer door zijn bank gecompenseerd voor iedere rentestijging. Een methode die voor veel ondernemers beduidend lagere lasten opleverde dan de ouderwetse 'vaste rente'.
Wat dan ook de reden is geweest waarom zoveel ondernemers voor deze renteswap kozen. Wel de zekerheid van een vaste maandlast, maar tegen lagere kosten dan die van de 'vaste' rente. Het lijkt ideaal. 

Angel

Maar over de gevolgen van rentedalingen werd vaak niet gesproken. Maar daar zit wel de angel van het product. Want waar een rentestijging zorgt voor een compenserende betaalstroom van de bank richting ondernemer, zorgt een rentedaling ineens voor een extra verplichting van de ondernemer richting zijn bank. 

Ondernemers die, geconfronteerd met deze spontane lastenverzwaring, van hun renteswap af wilden konden dat alleen met bijbetaling van tienduizenden euro's. 

Voorlichting

Net als bij de affaire woekerpolissen is ook hier duidelijk, dat op de bedenkers van de financiële producten een zware verantwoordelijkheid rust alle details van het product duidelijk te maken. Want een verantwoorde keuze kan nu eenmaal alleen gemaakt worden wanneer alle voordelen en alle nadelen zorgvuldig tegenover elkaar kunnen worden afgewogen. En de ondernemer die niet bekend was met de nadelen van de renteswap zou zich kunnen afvragen wie hiervoor de verantwoordelijkheid zou moeten dragen. 

De (financiële) maatschappij wordt steeds ingewikkelder. En dat maakt gedegen advies meer dan ooit belangrijk. 

Bent u als ondernemer ook in aanraking gekomen met de renteswap? Maak een afspraak met ons. En laten we eens samen kijken hoe we de negatieve gevolgen ervan kunnen beperken. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Gegevens