Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 020-5312345
  • info@driessenrappange.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Telefoon 020-5312345

Zorgkosten op vakantie. Bij wie claim ik?

Je moet er toch niet aan denken. Tijdens je vakantie in het buitenland heb je medische hulp nodig. Je eerste zorg zullen niet de medische kosten zijn, maar kort na de schrik spoken de eventuele kosten wel door je hoofd. Als je een reisverzekering hebt, kun je kiezen bij wie je de kosten indient. Bij de zorgverzekering of de reisverzekering. Wat is verstandig?

In het buitenland ziek worden kan je gemakkelijk overkomen. Door andere eetgewoontes en doordat je actiever bent op vakantie, heb je ook een verhoogde kans dat je iets overkomt. Een griepje is alleen maar lastig, maar het verhaal wordt anders als er iets ernstigs aan de hand is. Denk hierbij aan een verkeersongeval of botbreuk door een val. Wat moet je doen? De eerste actie is natuurlijk hulp inschakelen door bijvoorbeeld het alarmnummer te bellen. De volgende actie is contact opnemen met de alarmcentrale van de zorgverzekeraar of de reisverzekering.

Biedt de zorgverzekering dekking in het buitenland?

De zorgverzekering bestaat uit de basisverzekering plus eventueel een aanvullende verzekering. De vergoeding voor medische kosten in het buitenland is in de basisverzekering beperkt tot maximaal de kosten die in Nederland gebruikelijk zijn. Kost een operatie in Nederland 10.000 euro, dan vergoedt jouw zorgverzekeraar maximaal 10.000 euro voor de operatie in het buitenland. Als je vanuit het buitenland een rekening krijgt van 12.000 euro voor de medische behandeling, dan blijft dus 2.000 euro voor eigen rekening. In de aanvullende verzekering kan de buitenlanddekking aangevuld worden tot 100%.

De reisverzekering aanspreken of de zorgverzekering?

In je reisverzekering kun je medische zorg in het buitenland meeverzekeren. Informeer wel eerst bij je zorgverzekeraar hoe jouw dekking in het buitenland is. Want twee keer betalen voor dezelfde dekking is natuurlijk zonde.

Bij het claimen van medische kosten heb je simpelweg de keuze. Spreek je de zorgverzekering aan of de reisverzekering? Hier hoef jij gelukkig niet bij na te denken. De verzekeraar die jij als eerste aanspreekt (zorgverzekeraar of reisverzekeraar) zorgt voor begeleiding en uitbetaling. Onderling kunnen de verzekeraars de claim op elkaar verhalen. Over hoe ze dit doen hebben verzekeraars onderling afspraken gemaakt.

Beter de reisverzekering aanspreken in verband met het eigen risico?

Voor schades die vanuit de basisverzekering worden vergoed, kan het eigen risico gelden. Het gaat hierbij om het verplichte eigen risico van 385 euro en eventueel een extra eigen risico waar je vrijwillig voor gekozen hebt tot maximaal 500 euro extra. Bij het claimen bij de zorgverzekeraar wordt eerst het eigen risico verrekend. Tenzij je het eigen risico voor dit jaar al volledig hebt betaald. Sommige reisverzekeringen vergoeden ook het eigen risico die verschuldigd is voor de zorgverzekering. Houd er wel rekening mee dat sommige reisverzekeraars in hun polis een eigen risico verwerken.

Pas op met onterechte claims!

Vooral met de reisverzekering wordt veel gefraudeerd. Over het algemeen gaat het hierbij niet om medische kosten, maar om verloren en gestolen bagage. Verzekeraars hebben nu de mogelijkheid om een boete in rekening te brengen van 532 euro. Daarnaast wordt er aangifte gedaan bij de politie. Let dus goed op dat je de correcte kosten claimt.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 31-08-2016. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.