Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 020-5312345
  • info@driessenrappange.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Telefoon 020-5312345

Kennis maken

Vul uw gegevens in en wij nemen spoedig contact op
07-02-2017

Hoe ziet mijn BKR er uit?

In Nederland worden alle leningen geregistreerd bij het BKR. En het wel of niet krijgen van een hypotheek is dan ook mede afhankelijk van de gegevens die bij het BKR opgevraagd kunnen worden.

Voordat je een hypotheek kunt aanvragen, toetst de bank natuurlijk eerst jouw inkomen en je kredietwaardigheid. De belangrijkste reden daarvoor is dat de banken willen voorkomen dat iemand zich te ver in de schulden zou steken. Daarom kunnen de banken eenvoudig bij het BKR opvragen welke leningen iemand op een bepaald moment nog heeft open staan. Maar ook wat iemands betalingsgedrag is (geweest). 

Wat staat er geregistreerd bij het BKR?

Veel mensen denken dat ze niets geregistreerd hebben bij het BKR omdat ze geen schulden hebben. Toch hebben de meeste Nederlanders wel degelijk een of zelfs meerdere leningen op hun naam staan.
Zo wordt bijvoorbeeld de mogelijkheid om rood te staan bij het BKR als 'lening' geregistreerd. En zelfs private lease zorgt voor een registratie bij het BKR. Beide registraties kunnen er mede voor zorgen, dat de mogelijkheid om een hypotheek te krijgen kleiner wordt. 

Wanneer ontstaat er een probleem?

Wanneer een lening uiteindelijk weer werd ingelost, blijven de gegevens daarvan vijf jaar zichtbaar bij het BKR. En zolang er geen achterstanden op deze leningen aangetekend zijn, is dat geen probleem. Zijn er wel achterstanden in betaling geweest en hebben die dan ook nog eens langer dan 2 maanden bestaan, dan kunnen ze voor banken een bezwaar vormen bij het verstrekken van een hypotheek. 

Hoe krijg je een negatieve registratie van jouw naam af?

De organisatie die de negatieve registratie heeft verzorgd, kan die natuurlijk ook weer verwijderen. Ben je van mening, dat een negatieve registratie onterecht is geweest, dan is de eerste stap natuurlijk om daar even met de betrokken bank samen in te duiken. Want een negatieve registratie kan natuurlijk ook gewoon een foutje zijn.
Maar wanneer die dat niet wil corrigeren, kom je in een lastige situatie terecht.
In dat geval kun je het voorleggen aan de geschillencommissie. Hierin zitten deskundigen die onpartijdig zijn. Zij kunnen ervoor zorgen dat de negatieve registratie alsnog wordt verwijderd.

Hoe vraag je jouw BKR gegevens op?

Je kunt jouw gegevens gewoon zelf opvragen bij het BKR. Hiervoor wordt 4,95 euro in rekening gebracht. Je kunt ook kiezen voor een uitgebreidere informatie voor 12,50 euro. Hierbij kun je ook zien wie jouw gegevens opgevraagd heeft en je kunt jouw gegevens gedurende een periode van één jaar inzien.

Meer weten of persoonlijk advies?

Gegevens