Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 020-5312345
  • info@driessenrappange.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Telefoon 020-5312345

Kennis maken

Vul uw gegevens in en wij nemen spoedig contact op
23-02-2017

Verandert de hypotheekrenteaftrek?

De hypotheekrenteaftrek is voor veel huiseigenaren heilig. Toch is er al behoorlijk in gesneden. Hoe is er al gesneden, er wat gaat er nog gebeuren?

De laatste tientallen jaren is de mogelijkheid om betaalde rente over schulden van de belasting af te trekken al flink afgebouwd. Tot 2001 was bijvoorbeeld ook betaalde rente over consumptieve kredieten aftrekbaar van het inkomen. Dat is nu niet meer voor te stellen. Je leende bijvoorbeeld geld voor een auto en de betaalde rente kon je dan gewoon van jouw inkomen aftrekken. Feitelijk zat er dus een subsidie op het in stand houden van schulden!
Dit is ook de situatie met de hypotheekrenteaftrek. Daarom werd ook daarin, en vooral de laatste jaren, al fors in gesneden. Een aantal versoberingen zullen wij nader toelichten.

Bijleenregeling – overwaarde opnieuw investeren

Je verkoopt je huis en je strijkt de overwaarde op. Vervolgens koop je weer een ander huis die je weer volledig gaat financieren. Sinds 1 januari 2004 worden aan de fiscale gevolgen ervan nu grenzen gesteld. De maatregel is bekend onder de naam bijleenregeling.
Door deze regeling word je geacht om de overwaarde opnieuw te investeren in het nieuw te kopen huis. Doe je dat niet? Dan is over dat deel van de hypotheek de betaalde hypotheekrente niet aftrekbaar van het inkomen.

Verplicht aflossen op de hypotheekschuld

Tot 2013 werden er hoofdzakelijk hypotheken afgesloten waarbij de aflossing werd doorgeschoven naar de einddatum. Een voorbeeld hiervan is de spaarhypotheek. Aflossen daarvan vindt pas plaats op de einddatum van de mee verbonden spaarpolis. 
Ook de aflossingsvrije hypotheek was populair. In deze vorm wordt de hypotheekschuld zelfs helemaal niet afbetaald.
Per 2013 mag dat niet meer voor nieuwe hypotheken. Het is niet verboden, maar deze hypotheekvormen geven geen recht meer op hypotheekrenteaftrek. Hypotheken die vóór 2013 zijn afgesloten worden gerespecteerd. Deze hypotheken blijven recht geven op hypotheekrenteaftrek.

Hypotheekrente aftrekbaar tegen maximaal 38 procent

De regeling van de hypotheekrenteaftrek is vooral aantrekkelijk voor huiseigenaren met een hoog inkomen. Het inkomen boven 67.072 euro (2017) wordt belast tegen 52 procent. Betaalde hypotheekrente konden huiseigenaren in het hoogste belastingschijf ook aftrekken tegen diezelfde 52 procent.
Per 1 januari 2014 is hier verandering in gekomen. Het maximale tarief waar betaalde hypotheekrente tegen kan worden afgetrokken wordt afgebouwd met 0,5 procent punt per jaar. In 2017 bedraagt het maximum nog 50 procent. In 2041 wordt de bodem bereikt van 38 procent. Vanaf dat moment heeft iedereen dus eenzelfde 'voordeel' bij het aftrekken van de rente. 

Huis kopen niet meer volledig te financieren

In het verleden konden bij het kopen van een huis ook de bijkomende kosten volledig meegefinancierd worden. In stapjes is ook die mogelijkheid grotendeels afgebouwd. In 2017 kun je nog een hypotheek krijgen van 101 procent van de waarde van een huis. Volgend jaar wordt het beperkt naar 100 procent. De bijkomende kosten moeten dan met spaargeld betaald worden.

Na de verkiezingen komen er mogelijk nog meer beperkingen. Er zijn plannen om het fiscaal voordeel verder te beperken. Wij houden je op de hoogte.

Meer weten of persoonlijk advies?

Gegevens