Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

 • 020-5312345
 • info@driessenrappange.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Telefoon 020-5312345

Kennis maken

Vul uw gegevens in en wij nemen spoedig contact op
13-04-2017

Vakantie annuleren. Hoe kan dat?

Een annuleringsverzekering keert uit als je door omstandigheden niet op vakantie kunt. De dekking lijkt beperkt, maar bij een annulering ben je er blij mee.

Vakantie is belangrijk. Er even een paar dagen of weken tussenuit brengt volledige ontspanning en laadt de batterij weer op. De reis is geboekt. De reissom is betaald. Maar wat als je door ziekte (of andere oorzaak) toch niet op vakantie kunt? Dan volgt eigenlijk een dubbele straf. De vakantie kan niet door gaan en je bent de reissom ook nog kwijt.
En precies dát is het terrein van de annuleringsverzekering.

Hoe werkt de annuleringsverzekering?

Een annuleringsverzekering kan dekking geven als door bepaalde (met name genoemde) omstandigheden de vakantie niet door kan gaan. In dat geval kan alles wat op dat moment al voor de reis betaald moet zijn voor vergoeding in aanmerking komen. Uiteraard tot maximaal de verzekerde som. 

Ook als de vakantie eerder afgebroken moet worden kan recht bestaan op een compensatie. In dat geval kunnen de niet genoten vakantiedagen worden vergoed.

Welke annuleringsredenen kunnen gedekt zijn?

De gebruikelijke gebeurtenissen die recht geven op een compensatie van de annuleringskosten zijn:

 • Ernstige ziekte van iemand uit het verzekerde reisgezelschap (de verzekerde personen)
 • Ernstige ziekte van iemand uit de naaste familie 
 • Het overlijden van een verzekerde
 • Overlijden van een naaste familielid
 • Onverwachte zwangerschap
 • Onvrijwillige werkloosheid na een vast dienstverband
 • Het aangeboden krijgen van een baan
 • Ernstige schade aan de woning van een verzekerde

Uiteraard zijn er nog meer redenen om te annuleren waarbij ook een uitkering wordt verstrekt, maar bovenstaande zijn de belangrijkste. Overigens kan dat wel per verzekeraar verschillen. 

Wanneer is er sprake van een naaste familielid?

Hiermee wordt niet bedoeld een neef waar je een warme band mee hebt. Meestal gaat het om een familielid uit de eerste of tweede graad. Familie in de eerste graad zijn de ouders en de kinderen, maar ook de schoonouders en een schoondochter of een schoonzoon. Met tweede graad bedoelen verzekeraars vaak:

 • Broers en zussen
 • Opa’s en oma’s
 • Kleinkinderen
 • Stiefzussen en stiefbroers

Plus natuurlijk ook weer de schoonfamilie, namelijk zwagers en schoonzussen.

Wacht niet te lang met het afsluiten van de annuleringsverzekering

Zorg voor een annuleringsverzekering binnen één week na het boeken van de vakantie. Langer wachten kan tot gevolg hebben dat de verzekering niet meer af te sluiten is met een volledige dekking. Verzekeraars willen namelijk voorkomen dat een annuleringsverzekering nog gauw even wordt afgesloten terwijl op dat moment al bekend is dat geannuleerd moet worden.
Er zijn verzekeraars die een langere termijn van bijvoorbeeld 14 dagen hanteren. Neem het zekere voor het onzekere en zorg voor de verzekering binnen 7 dagen. De reisverzekering (dat is een andere verzekering, die overigens echt nodig is) kan nog vlak vóór vertrek.

Hoe toon je aan dat geannuleerd moet worden?

Bij het annuleren vraagt de verzekeraar naar bewijsstukken waarmee aangetoond kan worden dat de vakantie niet door kan gaan. Dit kan bijvoorbeeld met een doktersverklaring, waaruit dan de medische complicaties moeten blijken. Bij overlijden van een naast familielid kan het leed aangetoond worden met een kopie van de overlijdensverklaring. En bij andere reden om te annuleren kan de verzekeraar uiteraard ook om andere bewijsstukken vragen.
Bij scheiding kan de verzekeraar vragen om een echtscheidingsconvenant. 

Hoe dan ook, annuleren van een vakantie is niet iets waar je rekening mee houdt wanneer een reis wordt geboekt. En precies daarom kan een annuleringsverzekering best eens verstandig zijn. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Gegevens