Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 020-5312345
  • info@driessenrappange.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Telefoon 020-5312345

Hypotheekrente lang vast zetten? Of toch niet?

De hypotheekrente kun je voor 5 jaren vastzetten voor een hypotheek van ongeveer 1,5 procent. Waarom zou je de rente dan langer vast zetten? 

Je wilt natuurlijk de laagst mogelijke hypotheeklasten, maar eigenlijk wil je ook wel zekerheid. Je zou kunnen overwegen de rente nu gelijk voor 20 jaar vastzetten. Deze keuze zorgt wel voor een hogere hypotheekrente, maar met de keuze zul je erg blij zijn als de hypotheekrentes de komende jaren hoger komen te liggen. De gevolgen zijn namelijk groot als je over 5 jaren wel genoegen moet nemen met een hypotheekrente die meerdere procentpunten hoger ligt in vergelijking met nu.

Hoe sterk stijgen de hypotheeklasten bij een langere rentevast periode?

Kiezen voor een langere rentevast periode zorgt voor een hogere hypotheekrente. Maar van een langer rentecontract zijn de rentepercentages niet eens zo vreselijk veel hoger. Voor een rentevast periode van 5 jaar zit je nu ongeveer op 1,5 procent (of zelfs minder). Voor 20 jaar kan de rente oplopen tot pak weg 2,5%. Wat is het verschil in maandlasten?

Voorbeeld

Je sluit een hypotheek af voor een bedrag van 250.000 euro. Wat is het verschil in lasten in de eerste maand?

Uitgaande van 1,5 procent betaal je per maand aan rente: 312.50 euro (bruto)

Uitgaande van 2,5 procent betaal je per maand aan rente: 520,83 euro (bruto)

Een verschil van 208,33 bruto. Wat bij 36,65% IB-tarief netto nog maar 131,98 is. 

Wat zijn de gevolgen van een sterke stijging van de hypotheekrente?

Nu kiezen voor een langere rentevast periode zorgt ervoor dat je geen last meer hebt van rentestijgingen. Met een rentevast periode van bijvoorbeeld 20 jaren heb je dus 20 jaar lang rust. Als de hypotheekrente maar voor 5 jaren vaststaat, kunnen de hypotheeklasten na 5 jaren sterk stijgen. De betaalbaarheid van de hypotheeklasten kan zelfs in het geding komen.

Gaat de hypotheekrente stijgen in 2019?

Economisch gaat het beter in vergelijking met een aantal jaren geleden. Door gunstige verwachtingen voor de toekomst gaat de Europese Centrale Bank waarschijnlijk de rentes verhogen. Het wordt dus duurder voor banken om geld aan te trekken. Er zijn natuurlijk nog veel meer factoren die een rol spelen hierin, maar de algemene rentestand is een belangrijke factor. Economen verwachten overigens niet gelijk een sterke stijging van de hypotheekrente, maar een lichte stijging wordt wel verwacht in 2019. Dat zegt nog niet alles, maar je kunt er maar beter rekening mee houden.

Wat is nu verstandig?

Dat hangt van meer factoren af. Heb je verhuisplannen? Wanneer volgt een nieuw rentecontract? Wanneer bereikt de hypotheek zijn einddatum? Plus: op welke manier los je de hypotheek op dit moment af? Want, vreemd genoeg, in sommige gevallen kan een hogere rente zelfs voordelig zijn! Dat merkwaardige verschijnsel doet zich voor bij een spaarhypotheek die bijna aan zijn einddatum is gekomen.

Het betekent hoe dat ook, dat het sterk adviesgevoelige materie is. Maar ook daar helpen we u graag bij.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 17-01-2019. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.