Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 020-5312345
  • info@driessenrappange.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Telefoon 020-5312345
28-11-2019

Studieschuld minder van invloed op de maximale hypotheek?

Een studieschuld kan een probleem zijn bij het aanvragen van een hypotheek. Maar volgens twee regeringspartijen moet een studieschuld juist minder effect hebben op de maximale hypotheek.

Door een studieschuld wordt een koophuis voor veel starters onhaalbaar. Deze groep heeft op meerdere vlakken al een achterstand in vergelijking met andere potentiële huizenkopers. Ze hebben niet kunnen profiteren van de ontwikkeling van de huizenprijzen omdat ze geen te verkopen huis hebben. Ook hebben ze een kleinere kans op een stabiel inkomen door het flexibiliseren van de arbeidsmarkt. Een studieschuld minder zwaar mee laten wegen zou starters dus goed uitkomen.

Wat willen de twee politieke partijen?

De VVD en de D66 willen dat de studieschuld minder effect gaat hebben op wat er maximaal geleend kan worden op het inkomen. Het komt neer op een andere manier van rekenen en banken moeten de werkelijke schuld meenemen in de berekening en niet zoals nu de oorspronkelijke studieschuld. Als er een studieschuld was van 12.000 euro, wordt met deze schuld rekening gehouden bij het berekenen van de maximale hypotheek. Ook als de studieschuld al voor een groot deel is afbetaald.

Studieschulden worden vaak verzwegen

Deze schulden worden niet geregistreerd bij het BKR. Hierdoor zijn ze onzichtbaar voor adviseurs en geldverstrekkers. Bij een hypotheekaanvraag zal de adviseur wel vragen naar het bestaan van een studieschuld. Door het verzwijgen van de schuld is er financieel meer mogelijk, maar het kan negatieve gevolgen hebben. Met een NHG-hypotheek heb je in sommige gevallen recht op kwijtschelding van restschulden, maar het recht kan vervallen als er bij het aanvragen van de hypotheek een studieschuld is verzwegen.

Waarom heeft een studieschuld effect op de maximale hypotheek?

Voor het terugbetalen van de schuld gelden gunstige voorwaarden. De terugbetaling gaat over een periode tot maar liefst 35 jaar en de rente is op dit moment nul en zal waarschijnlijk ook in de toekomst laag blijven. Maar de schuld moet de voormalige student wel afbetalen. Het heeft dus effect op het maandelijks besteedbaar inkomen. Onder de huidige condities telt een studieschuld in veel gevallen wel te zwaar mee.

Hoeveel effect heeft een studieschuld?

Een starter met een modaal inkomen en een schuld van 15.000 euro, kan wel 35.000 tot 40.000 euro minder aan hypotheek krijgen. Door een dergelijke sterke daling van de maximale hypotheek zijn veel starters niet meer in staat om te kopen.

Soepeler omgaan met studieschulden is ook wenselijk gericht op de toekomst. Het maken van schulden is namelijk gebruikelijk geworden voor studenten.

Meer weten of persoonlijk advies?

Gegevens