Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 020-5312345
  • info@driessenrappange.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Telefoon 020-5312345

Een kritische blik op jouw leningen

Blijf kritisch bij het afsluiten van een persoonlijke lening of een ander krediet. De verschillen zijn groot.

Voor het afsluiten van een lening gaan de meeste Nederlanders naar de bank waar ook de betaalrekening loopt, maar anders beslissen kan geld besparen.

De hoogte van de rente voor een lening is onder andere afhankelijk van het te lenen bedrag en de leenvorm. Banken hanteren over het algemeen een lagere rente bij het lenen van 25.000 euro in vergelijking met een lening van 5.000 euro. Als er wordt gesproken over een lening, wordt er meestal een persoonlijke lening of een doorlopend krediet bedoeld. Deze leenvormen vallen onder de noemer consumptief krediet. De rente voor deze leningen varieert van ongeveer 5 procent tot 10 procent, maar uitschieters boven de tien procent moet je ook niet vreemd opkijken. Andere en nog duurdere vormen van consumptief krediet zijn de creditcards, het rood staan op de betaalrekening en openstaande schulden bij postorderbedrijven.

Rood staan is erg duur!

Aan het eind van de maand geld tekort hebben op je betaalrekening is geen probleem. Je kunt immers rood staan. Wist je dat dit een zeer dure vorm van lenen is? Uitgaande van een kredietlimiet van 1.000 euro, kost rood staan normaal gesproken tussen de negen en veertien procent. 

De maximale rente op kredieten is per 10 augustus 2020 verlaagd van veertien procent naar tienprocent. Dit is een corona maatregel om klanten te helpen die door de corona-crisis in financiële problemen zijn gekomen. Geldverstrekkers hebben hierdoor hun tarieven naar beneden bij moeten stellen.

Bij roodstand gaat het vaak om relatief kleine bedragen, maar als je het in een percentage uitdrukt blijkt pas hoe duur het is. Dit geldt niet alleen voor roodstand, maar ook voor creditcards of kredieten via een postorderbedrijf zoals Wehkamp.

Kies een lening tegen een redelijke rente

De meeste consumenten sluiten het liefst een lening af bij de bank waar ze ook de andere bankzaken geregeld hebben. De bank waar bijvoorbeeld de betaalrekening en de hypotheek lopen is vertrouwd. Ongemerkt betaal je vaak teveel rente in vergelijking met een aantal relatief kleine banken die gespecialiseerd zijn in het verstrekken van kredieten. De naam Rabobank schept vertrouwen en daar sluit je eerder een lening bij af dan bij Freo, terwijl Freo een onderdeel is van de Rabobank. Staar je dus niet blind op de naam van de bank.

Let bij het lenen van geld goed op de hoogte van het percentage. Door niet te kiezen voor de gemakkelijkste weg kan er veel geld bespaard worden. Een verschil van drie procent op een lening van 10.000 euro maakt een verschil van tientallen euro’s per maand aan rentelasten. Blijf dus kritisch.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 23-11-2022. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.