Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 020-5312345
  • info@driessenrappange.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Telefoon 020-5312345

Kennis maken

Vul uw gegevens in en wij nemen spoedig contact op
03-04-2013

Pensioenfondsen weer 'rijker'

De Pensioenthermometer van Aon Hewitt wijst uit dat de gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen eind maart op 107% is uitgekomen. Een maand eerder bleef de wijzer nog steken op 103%.

Toch geeft de forse stijging, tot boven de minimaal vereiste dekkingsgraad van 105%, volgens Aon Hewitt geen reden tot optimisme. "Zou de gemiddelde dekkingsgraad worden vastgesteld op basis van de marktrente zonder de ultimate forward rate (UFR) en zonder de driemaands middeling, dan komt deze uit op 99% en bevindt deze zich dus nog ver onder de 105%", aldus Frank Driessen, Chief Actuary en Principal Client Consultant bij Aon Hewitt.

De stijging van de dekkingsgraad is volgens het bedrijf te danken aan bijzondere omstandigheden (een lichte stijging van de driemaands gemiddelde swaprente in maart 2013). Hierdoor daalde de waarde van de verplichtingen met 0,4%. De waarde van het vermogen is in maart gestegen met 2,4%. Dit werd veroorzaakt door zowel stijgende aandelenkoersen als door goede rendementen van de vastrentende waarden.

De vorige maand door 68 pensioenfondsen bekend gemaakte definitieve kortingen resulteerde volgens de Pensioenthermometer in een stijging van de gemiddelde dekkingsgraad met ongeveer 1%.

Het betekent enerzijds, dat de pensioenfondsen op dit moment weer aan de 105%-norm voldoen, waaronder niet 'gekort' hoeft te worden. Aan de andere kant is de reden daarvan nog zo fragiel, dat nog niet gesproken kan worden van een 'veilige situatie'.

Meer weten of persoonlijk advies?

Gegevens