Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 020-5312345
  • info@driessenrappange.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Telefoon 020-5312345

Kennis maken

Vul uw gegevens in en wij nemen spoedig contact op
28-02-2017

Stormschade. Wat keert de verzekering uit?

Vorige week woedde er een heftige storm over Nederland. Achteraf viel de schade gelukkig mee. Maar hoe wikkelen verzekeraars dat af? 

Storm en andere weersomstandigheden kunnen zorgen voor flinke schadeposten. Is de woning beschadigd, dan kunnen we dat proberen te verhalen op de opstalverzekering. Voor schade aan de auto kunnen we eventueel terecht bij de autoverzekeraar. Hetzelfde geldt eventueel voor de caravan en de camper. Zelfs de aansprakelijkheidsverzekering kan dekking bieden tegen stormschade. Hoe zit dat?

Schade aan je huis door een storm

Een eerste voorwaarde voor een uitkering door storm is uiteraard dat er sprake is van een echte 'storm'. Dit wordt gemeten en vastgesteld door het KNMI.
De woning kan daar flinke schade door oplopen. Denk aan een stukgewaaide dakkapel, 'verdwenen' dakpannen, kapotgewaaide dakgoten, of zelfs ook aan beschadigde zonnepanelen.
Voor de afwikkeling van stormschades aan een woning hanteren de meeste verzekeraars een eigen risico van 2 promille van het verzekerd bedrag. En dan doorgaans met een minimum 225 euro en een maximum van bijvoorbeeld 500 euro. 

Aard en nagelvast

Van belang is daarbij het antwoord op de vraag: is de woning zelf beschadigd of gaat het om iets anders? En daar zijn al heel wat procedures over uitgevochten. Want alleen datgene wat 'aard- en nagelvast' met de woning is verbonden, maakt onderdeel uit van de woning. Strikt formeel is bijvoorbeeld een schutting op de erfscheiding dus alleen onderdeel van de woning, indien de schutting met schroeven vast zit aan de woning. En voor zonnepanelen geldt uiteraard hetzelfde. Goed om bij het plaatsen ervan rekening mee te houden.

Is stormschade aan de auto verzekerd?

Je auto kan zwaar beschadigd raken door storm. Door afvallende takken kan je auto zo zwaar beschadigd raken dat herstellen zelfs niet eens meer mogelijk is. Stormschade aan een personenauto is doorgaans gedekt indien je gekozen hebt voor de WA beperkt casco of voor de WA casco verzekering. Auto’s die uitsluitend WA verzekerd zijn kennen dus geen stormschadedekking. Ook logisch, want in deze verzekering is alleen het aansprakelijkheidsrisico verzekerd. In de polisvoorwaarden kun je lezen hoe het geregeld is met het eigen risico. Verzekeraars kunnen daarin verschillen. 

Is mijn caravan of camper verzekerd tegen stormschade?

Een camper is een motorrijtuig die je net als de auto op verschillende manieren kunt verzekeren. Ook hierbij geldt dat er geen uitkering volgt als de camper uitsluitend WA verzekerd is. Om stormschade gedekt te weten, zal dus sprake moeten zijn van een zwaardere dekking.
En voor caravans geldt uiteraard hetzelfde.
Maar bij de meeste caravanverzekeringen geldt nog iets bijzonders. Want ook bij veel caravanpolissen geldt tegenwoordig een 'reparatieplicht'. Met als gevolg, dat een volledige schadevergoeding alleen zal plaatsvinden indien de caravan ook daadwerkelijk wordt hersteld. De polisvoorwaarden zijn ook hier bepalend. 

Is storm ook verzekerd op je aansprakelijkheidsverzekering?

Vreemd genoeg: ja.
Alleen moet het dan gaan om schade die iemand anders heeft opgelopen. Zo'n situatie kan zich bijvoorbeeld voordoen, wanneer door storm een dakpan van jouw woning afwaait, die vervolgens een voetganger raakt. Als eigenaar van het huis kun je aansprakelijk zijn voor deze schade. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Gegevens