Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 020-5312345
  • info@driessenrappange.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Telefoon 020-5312345

Kennis maken

Vul uw gegevens in en wij nemen spoedig contact op
07-03-2017

Hypotheekrente steeds vaker 30 jaar vast

Tot een paar jaren geleden was het gebruikelijk de hypotheekrente 10 jaar vast te zetten. Nu wordt er steeds vaker nagedacht over een rentevaste periode van zelfs 30 jaar vast.

Bij verschillende geldverstrekkers kun je de hypotheekrente nu al 30 jaar vast zetten voor minder dan 3 procent. Ga je voor 20 jaar vast dan kom je vaak nog onder de 2,5 procent uit. En bij 10 jaar vast zit je zelfs nog onder de 2 procent. Wat is wijsheid? Gaan voor de laagste hypotheekrente of toch zekerheid op langere termijn?

Hypotheekrentes zijn belachelijk laag

In 2008 werd al gezegd dat de hypotheekrentes laag waren. Voor een rentevaste periode van 30 jaar betaalde je in die tijd 5,5 tot 6 procent rente. Dat is nu dus minder dan de helft.
Het is ook niet zo gek gedacht om de hypotheekrente heel lang vast te zetten. Want het betekent simpelweg heel lang de zekerheid dat de lasten niet meer kunnen stijgen. 

Hypotheekrentes ook laag door toenemende concurrentie

Voor een hypotheek gaan huizenkopers niet meer standaard naar de huisbank. Want ook de verzekeraars laten zich steeds nadrukkelijker gelden als interessante geldverstrekkers. Ook pensioenfondsen stellen tegenwoordig geld beschikbaar voor het financieren van huizen. Al die toenemende concurrentie is goed voor het niveau van de hypotheekrentes. Het dwingt de geldverstrekkers de hypotheekrentes scherp houden. En onze adviseurs helpen u wel de beste keuze te maken. 

Zorg dat je de hypotheek mee kunt verhuizen

De vraag blijft of je wel 30 jaren in hetzelfde huis blijft wonen. Als je bijvoorbeeld over 10 jaren toch besluit om nog een keer een stap te zetten in jouw wooncarrière, zou het mooi zijn wanneer je de hypotheek mee kunt verhuizen. Want het zou zomaar kunnen zijn, dat de hypotheekrente tegen die tijd hoger ligt dan vandaag. Om dan 'gewoon' nog een tijd lang te kunnen blijven profiteren van die lage rente van dit moment kan dan erg prettig zijn.

Wat als de hypotheekrentes nog verder zakken?

Begin vorig jaar waren de hypotheekrentes ook al historisch laag. Toen werd gezegd, veel lager kan niet. Toch was het mogelijk. Er wordt vaak gezegd 'we zitten bijna al op de bodem'. Maar wat is de bodem?
Mogelijk ben je op lange termijn zelfs beter uit door eerst te kiezen voor een variabele rente. Zodra de verwachting is dat de rentes sterk gaan stijgen, kun je alsnog kiezen voor een lange rentevaste periode. Het is inderdaad een mogelijkheid, maar niet zonder risico’s. Want wanneer weten we dat de hypotheekrentes scherp zullen gaan stijgen? 

Wanneer dan vast zetten?

Het begint vaak met een stijging van 0,1 of 0,2%. Zo weinig, dat het nauwelijks opvalt.
En om dan gelijk maar te kiezen voor een langlopend rentecontract.... Het is immers nauwelijks merkbaar in de maandlasten? Maar dan, een paar weken later opnieuw 0,2% stijging. Opnieuw niet veel, maar toch.....
De praktijk leert, dat die heel kleine stijgingen vaak onvoldoende effect hebben op de besluitvorming. Toch is 5 x 0,2% wel 1% stijging.  Zodra de dalende trend doorbroken is, kan het snel gaan.

En wanneer dát zover is, kan helaas niet voorspeld worden.

Meer weten of persoonlijk advies?

Gegevens