Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 020-5312345
  • info@driessenrappange.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Telefoon 020-5312345

Kennis maken

Vul uw gegevens in en wij nemen spoedig contact op
05-05-2008

Segways deze zomer de weg op

Segways mogen uiterlijk vanaf 1 juli de openbare weg op. Dat hebben de ministers Hirsch Ballin en Eurlings onlangs gemeld. Bestuurders mogen maximaal 25 kilometer per uur rijden en moeten minimaal zestien jaar zijn. Omdat een Segway volgens de wet een motorrijtuig is, moet de gemotoriseerde tweewielerstep bovendien verplicht worden verzekerd.

Tot dusver bestond er geen strikte regelgeving voor de Segway, die een paar jaar geleden zijn opmars maakte in Nederland. Een meerderheid van de Tweede Kamer drong daarom al een tijdje aan op snelle toelating van de step in het verkeer, omdat er bij ongelukken anders onduidelijkheid zou zijn over de aansprakelijkheid.
Vooruitlopend op de aanpassing van de wet- en regelgeving, hebben de ministers van Justitie en Verkeer en Waterstaat daarom besloten dat de gemotoriseerde step deze zomer de rijbaan en het fietspad op mag. Bestuurders moeten minimaal zestien jaar oud zijn en de maximum snelheid bedraagt 25 km per uur. Een helm is niet nodig; wel moet de step van reflectoren worden voorzien. Gehandicapten mogen met de Segway alleen op het trottoir rijden, mits ze niet harder rijden dan zes kilometer per uur.

Kenteken
Net als bromfietsen moeten Segways verplicht worden verzekerd. Omdat ze net als bromfietsen alle eigenschappen van een gemotoriseerde tweewieler hebben, willen de ministers bovendien een kentekenplicht invoeren. Voor bromfietsen geldt die plicht sinds 1 januari 2007 en volgens de ministers zou het een “onlogische trendbreuk” zijn om voor de Segway géén kenteken te vereisen.
Voordeel van een kenteken is dat die in de RDW-registratie wordt opgenomen, zodat de kentekenhouder bij overtredingen efficiënt en effectief kan worden opgespoord. Ook de aanpak van diefstal en andere vormen van criminaliteit is door registratie eenvoudiger en dat is geen overbodige luxe: een Segway kost al gauw zesduizend euro en is daarmee mogelijk een gewild object voor het dievengilde. De RDW gaat met spoed een uitvoeringstoets uitvoeren naar het invoeren en de registratie van het kenteken.

Meer weten of persoonlijk advies?

Gegevens