Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 020-5312345
  • info@driessenrappange.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Telefoon 020-5312345

Het einde van het jaar nadert - 5 fiscale tips voor zzp'ers

Het kan goed uitpakken om aan het eind van 2023 aandacht te besteden aan de administratie. Wat levert het op?

In de laatste maanden van het jaar kun je de belastingheffing over jouw winst nog iets verlagen. Hoe kun je dat doen? 

Het indienen van de belastingaangifte over het jaar 2023 duurt nog een paar maanden. Toch is het verstandig om wel al na te denken over de fiscale regelingen en mogelijkheden. Je kunt er beter nu achter komen dat iets niet klopt dan pas in maart of april 2024. Je kunt bijvoorbeeld met investeringen nog de winst verlagen. De 5 tips waar je rekening mee moet houden delen we graag met jou.

Tip nr. 1: kun je nog profiteren van de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)?

Met investeringen van minimaal 2.601 euro, kun je profiteren van een extra aftrek van 28 procent. Heb je bijvoorbeeld in 2023 voor 1.500 euro een nieuwe laptop gekocht? Door nog een extra zakelijke investering van minimaal 801 euro kun je extra afschrijven op de gekochte spullen. Let wel op, want alleen bedrijfsmiddelen met een minimale investering van 450 euro (excl. btw) tellen hierin mee. Een nieuw bureau van 400 euro telt dus niet mee. Bij totale investeringen van meer dan 63.716 euro gelden er andere regels. Niet alle investeringen tellen mee. Het kopen van een auto bijvoorbeeld niet.

Tip nr. 2: stort nog dit jaar een lijfrentekapitaal

Staat jouw pensioen er niet zo positief voor? Ieder jaar mag je een lijfrente storten en de investering van de winst aftrekken. Zo creëer je een aftrekpost en de storting geeft ook nog eens een fiscaal voordeel. Na jouw pensionering kun je van het opgebouwde bedrag een lijfrente-uitkering aankopen. Met lijfrente kun je een fiscaal voordeel halen. Na jouw pensionering is jouw inkomen namelijk lager en mogelijk zit je ook in een lagere belastingschijf.

Tip nr. 3: kom je aan de 1.225 uren?

Om voor de zelfstandigenaftrek en eventueel de startersaftrek in aanmerking te komen stelt de Belastingdienst eisen. Een belangrijke eis is dat je in een belastingjaar minimaal 1.225 uren in jouw onderneming hebt gestoken. Voor de meeste zzp’ers zal dit geen probleem zijn, maar bijvoorbeeld wel voor zzp’ers die daarnaast ook nog in loondienst werken. In de laatste maanden van het jaar kun je het tekort mogelijk nog aanvullen.

Tip nr. 4: een zware belastingheffing voorkomen door een extra investering

Het bruto inkomen onder de 73.031 euro wordt belast tegen 36,93 procent. Het inkomen boven dit bedrag betaal je 49,50 procent over. Je kunt door de accountant of de boekhouder laten uitzoeken of je beter nog meer kunt investeren. 

Tip nr. 5: maak nu alvast een splitsing tussen zakelijk en privé

Bij zzp’ers loopt privé en zakelijk vaak door elkaar heen. Voor de meeste zaken is het duidelijk, maar voor de overige uitgaven moet je in de administratie duidelijk vermelden onder welke noemer het valt. Daar kun je beter niet te lang mee wachten. Over een paar maanden kun je het je mogelijk niet meer herinneren.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 21-11-2023. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.